Şimdi tam zamanı...Vitamin ve mineral deposu

Vitamin ve mineral deposu nar, pek çok besinden 3 kat daha fazla antioksidan içeriyor. Bolu’da manav tezgahlarını süsleyen, kışın gözde meyvesi nar, en faydalı meyveler arasında yer alıyor.

Şimdi tam zamanı...Vitamin ve mineral deposu
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

Narda; lif, B6, B1, B2, B3, B5, C, E, K vitaminiyle birlikte kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko bulunuyor. Nara bu anlamda vitamin ve mineral deposu denilebilir. Pek çok besinden üç kat daha fazla antioksidan içeriyor. Antioksidanlar, vücut hücrelerini serbest radikallerin verdiği hasardan koruyor. Zengin antioksidan içeriği bulunan nar, diyetlerde de rahatlıkla tüketilebiliyor. İşte narın faydaları;

YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR

Yüksek tansiyon, kalp krizi ve felçlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Düzenli nar tüketiminin kan basıncını düşürdüğü yönünde araştırmalar bulunuyor.

EKLEM AĞRILARINA İYİ GELİYOR

Nardaki bileşiklerin iltihap önleyici etkileri bulunuyor ve eklemlerle ilgili sorunlarda nar fayda sağlayabiliyor.

KALP KRİZİ RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR

Kalp hastalıkları dünyada yaygın ölüm sebeplerinden biri. Narda bulunan punisik asidin kalp sağlığını koruduğu biliniyor. Yüksek trigiliserid düzeyine sahip 51 kişide yapılan 4 haftalık çalışmada günde 800 mg nar çekirdeği yağının trigliseridi düşürdüğü, HDL oranının yükseldiğini gösteriyor. Ayrıca farklı araştırmalar nar suyunun yüksek tansiyonu düşürdüğünü ortaya koyuyor.

KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR 

Narın antioksidan içeriğiyle; prostat, mide kanseri, kolon kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri üzerinde olumlu etkileri olduğu çeşitli çalışmalarca gösterildi.

SİNDİRİM SİSTEMİNE İYİ GELİYOR 

Narın sindirim sistemi üzerine olumlu etkileri var. Antibakteriyel ve antiviral etkisiyle bağırsaklardaki zararlı bakterileri ortadan kaldırıyor. Şişkinlik ve kabızlığı önlüyor.

MANTAR ENFEKSİYONLARIYLA SAVAŞIYOR 

Nardaki bitki bileşikleri zararlı mikroorganizmalarla savaşmaya yardımcı olabiliyor. Bazı bakteri türleriyle ve ayrıca Candida albicans mantarına karşı etki sağlıyor. Anti-bakteriyel ve anti-mantar etkileri, ağzınızdaki enfeksiyonlara ve iltihaplanmalara karşı da koruyucu olabiliyor. 

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR 

Narın hafızayı iyileştirebileceğine dair bazı kanıtlar var. Yapılan araştırmalar ayrıca narın Alzheimer hastalığıyla savaşmaya yardımcı olabileceğini düşündürüyor.

CİLT KOLAJENİNİ ARTIRIYOR

Vücuttaki kolajen yaşlandıkça azalıyor. Ayrıca kötü beslenme, sigara ve diğer olumsuz yaşam tarzı alışkanlıkları kolajenin hızlı kaybedilmesine neden olabiliyor. Narın antioksidan içeriği yaşlanmayı önlüyor.

DENGELİ HİDRASYONU SAĞLIYOR

Narın hem yağlı hem de kuru cilt tipleri için faydalı olduğunu söyleniyor. Nardaki antioksidanlar sayesinde ciltteki yağ- nem dengesi korunuyor.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir