Kadın başkanın olduğu yerde 8 Mart böyle güzel kutlanır

Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İzzet Baysal Caddesi'nde yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı'na Bolu Barosu adına çelenk sunan Bolu Barosu Başkanı Perihan Bengü Akşemsettinoğlu Yılmaz "Örgütlü kadın mücadelesi sonucunda yasal güvenceye kavuşturulan kazanımlarımızın daha ileriye taşınmasını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin mutlak surette sağlanmasını, kadına yönelik şiddeti önleyici bütüncül politikaların geliştirilmesini, cinsiyete dayalı ayrımcılığın ve şiddetin son bulmasını savunuyoruz." dedi.

Kadın başkanın olduğu yerde 8 Mart böyle güzel kutlanır
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
Reklam

HABER: Zeynep Sude YAVUZ - Tuğçe AKYÜZ

Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yürüyüş düzenledi. İzzet Baysal Caddesi boyunca ellerinde tuttukları mor balonlar eşliğinde yürüyen Bolu Barosu üyelerine bando takımı eşlik etti. Yürüyüşe, Bolu Barosu üyeleri, TEMA topluluğu üyeleri ve vatandaşların yanı sıra avukat olan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve eşi Meral Özcan da katıldı. Yürüyüşün ardından Bolu Barosu Başkanı Perihan Bengü Akşemsettinoğlu Yılmaz, Bolu Barosu adına Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından günün anlam ve önemi ile ilgili konuşma yapan Bolu Barosu Başkanı Perihan Bengü Akşemsettinoğlu Yılmaz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün ayrımcılık ve şiddete karşı duruşun sembolü olduğunu ifade ederek, “Sözlerime bugünün bir kutlama günü olmadığını ifade ederek başlamak istiyorum. 8 Mart kadınlar için  çiçek alma veya mutlu olma günü değildir. Çünkü  bugün , 8 Mart 1857 yılında daha iyi çalışma koşulları için greve giden 129 kadının barikatlarda katledilme günüdür.  8 Mart, “eşit işe eşit ücret” isteyen kadınların neredeyse iki yüz yıl öncesinden bugünkü eşitlik ve adalet mücadelemize ışık tuttuğu dayanışmanın ve direnişin adı ; tüm dünyada kadının insan hakkı ihlallerine karşı yaşamın her alanında eşitlik ve adalet talep etme kararlılığının, ayrımcılığa ve şiddete karşı duruşunun ve örgütlü kadın mücadelesinin sembolüdür.” dedi.  

“CİNSİYETE DAYALI AYRIMCILIĞIN SON BULMASINI SAVUNUYORUZ”

 Akşemsettinoğlu Yılmaz, cinsiyete dayalı ayrımcılığın ve şiddetin son bulmasını savunduklarının altını çizerek “Başta, Cumhuriyetimizin devrim yasalarından olan ve kadın ile erkeği eşit konuma getirmeyi amaçlayan laik Medeni Kanunumuz olmak üzere örgütlü kadın mücadelesi sonucunda yasal güvenceye kavuşturulan kazanımlarımızın daha ileriye taşınmasını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin mutlak surette sağlanmasını, kadına yönelik şiddeti önleyici bütüncül politikaların geliştirilmesini, cinsiyete dayalı ayrımcılığın ve şiddetin son bulmasını savunuyoruz. Kırılgan gruplar için bir teminat olan İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı bir biçimde keyfiyetle çıkıldığı, şeriat karşıtı düşüncelerini açıkladığı için meslektaşımızın gözaltına alındığı, bir günde 8 kadının katledildiği, uygulanan cezasızlık politikalarının erkek failleri daha da cesaretlendirdiği bir süreçten geçiyoruz. Bütün bunlara rağmen Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kadınlar sanat, spor ve bilim alanlarında uluslararası arenada elde ettiği başarılarla mücadelemize güç katıyor ve kadınların yıllardır büyük bir inanç ve azimle sürdürdüğü mücadele, demokrasinin temelini oluşturuyor" ifadelerini kullandı. 

"KADIN EMEĞİNİN GÖRÜNÜR OLDUĞU BİR DÜNYA İÇİN MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Bolu'nun seçilmiş ilk kadın Baro Başkanı olan Perihan Bengü Akşemsettinoğlu Yılmaz, kadın emeğinin görünür olduğu bir dünya için mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek “Ben Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk sayesinde bir kadın olarak bu kürsüde bulunmaktayım. Ona hem borçlu hem de minnettarım.  Bu borcumu ödemek için de uzun yıllar verilen kadın mücadelesi sonucunda elde edilen kadın hak ve kazanımlarından bizi bir nebze dahi geriye götürecek her türlü söylem, girişim, eylem ve karanlık zihniyetin karşısında olacağımı bir kez daha vurguluyorum . Kadının insan olma haklarının yaşama geçirildiği, hayatın her alanında erkekle eşit konumda ve özgür bir birey olarak var olduğu ; ayrımcılık, yoksulluk ve şiddetin son bulduğu , kadın emeğinin görünür olduğu bir dünya özlemiyle mücadelemizi ve dayanışmamızı sürdüreceğimizi belirterek konuşmama son veriyorum” diye konuştu. 

“İNŞALLAH ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DAHA ÇOK KADIN YÖNETİCİMİZ OLACAK”

Törende konuşan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, önümüzdeki yıllarda kadınların her alanda daha fazla söz sahibi olacağını temenni ettiğini belirterek “8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum. Aslında 1857'de yaşanan acı bir olay sebiyle bugün Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak; eskiden anma olarak yapılmış. Sonra direnişin kutlanması adı altında kutlamaya dönüşmüş, bütün dünya olarak o gün o kadınlar bu emek mücadelesini vermeseydi belki dünyada ki kadınlar hak ettiği yere gelemeyecekti. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha çok kadın yöneticimiz olacak tıpkı yargıda ,üniversitelerde olduğu gibi kadınlarımız daha çok söz sahibi olacak” dedi. 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir