"Yaşlılar mevsimsel grip aşısı da olmalı''

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

HABER: Cihan SAKAOĞLU

BAİBÜ Tıp Fakültesi mikrobiyoloji ana bilim dalı üyesi Fatma Sırmatel bugün gerçekleştirilen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sımatel konuşmasında aşılanmanın önemini ‘’Kovid hastalığı hepimizin bildiği gibi dünyayı saran çok ciddi boyutta bir virütik hastalık. Belki şimdiye kadarki en büyük pandemisini yaşıyoruz. Maalesef Kovid bitmeyecek. Bütün enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi bundan kurtuluş yolu ancak aşılanmamız olacak. Önlemler konusuna gelince kişiler yakınlaşmalar maske, mesafe ve hijyenik şartlar çok önemli. ‘’ ifadeleri ile dile getirdi. Konuşmasının devamında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini, Koronavirüs aşısının önemini, grip ve koronavirüs enfeksiyonun farkını ve grip aşının 50 yaş üzerinde herkesin her yıl rutin olarak vurdurulması gerektiğini ifade eden Sırmatel şu ifadeleri kullandı: 

OKSİJENİN BOL OLDUĞU YERLERDE ENFEKSİYON ÇABUK ATLATILIR 

Influenza virüsü dediğimiz bu grip etkeni sadece grip yapmıyor. Üst solunum yolu enfeksiyonu yapan birçok virütik enfeksiyon var. Siz de biliyorsunuz eskiden de öyleydi grip oluyorduk yatalak, halsiz, yorgun bir ay sürer tekrar nüks eder tekrar, nüks eder bir daha hepimiz bunu yaşadık. Bunlar çok doğal. Önemli olan bu kalabalık ortam şehirleşme nedeniyle insanların enfeksiyonu birbirine bulaştırması. Özellikle toplu taşımacılık aracılığıyla olması. Doğal ortamda kırsal ortamda yani oksijenin bol olduğu, evlerin çok fazla kalabalık iç içe olmadığı ortamlarda bu insanlar bu enfeksiyonu daha çabuk atlatır. 

GRİPTEN KORUNMANIN EN İYİ YOLU BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMEKTİR 

İkinci bir konu da vücut sistemi, bağışıklık sistemi neden biz eskiden pekmez, yoğurt çok yerdik? Neden meyveyle sebzeyle beslenirdik? Şu an da artık hepimiz daha suni yiyecekler yiyoruz. İçecek yerine eskiden annelerimiz bize ayran verirken şimdi hep daha yapay içecekler bisküvi, çikolata gibi şeyler yiyoruz. İnsan bağışıklığının çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Ne olursa olsun gripten korunmanın en güzel yönü insan vücudunun bağışıklık sistemini arttırmasıdır. Bu konu yanlış anlaşılmasın. Bu konuda basında çok otlar, çöpler, çaylar çıkıyor. Bunu özellikle kronik kalp hastaları, diyabet hastaları ilaç kullanan hastalar bu otları, çöpleri, çayları içerken çok dikkatli olması gerekiyor. Ben bunlara ot, çöp diyorum ama bu bitkisel ürünleri çok bitkisel hale getiren insanlar bunu sunarken lütfen çok rica ediyorum burada ilaçlarla etkileşim haline girdiğini bilmesi gerekir. Herkes işte ne bilim mantar çayı, yok Afrika’da yetişen bilmem ne otun çayı bunlar bu ilaçlarla etkileşim yaparak çok ciddi boyutlarda ölümcül seyredebilirler.  

KORUYUCULUK BARİYERİNİ KIRAN VİRÜSTÜR 

Gençlerdeki bu grip enfeksiyonun uzun sürmesi sigara içmek, sigara içmek çok büyük bir zarardır. Sigara solunun sistemindeki mukozanın koruyuculuk bariyerini kırdığı için bakteriyel enfeksiyonların kolayca yerleşmesini sağlar. O koruyuculuk bariyerini kıran da virüslerdir. Virüsler ilk önce solunum sistemindeki mukozaya yerleşir bariyerleri kırar üzerine de ağız içerisinde bulunan mikroplar yerleşerek enfeksiyon yapar. Uzun sürmesinin sebebi budur. Tabi ki burada hep antibiyotik kullanılır. Antibiyotik kullanırken hekimin önerisi doğrultusunda kullanılması gerekir. Mutlaka vücut sistemi düştüğü zaman herhangi bir viral enfeksiyon olduğu zaman istirahat şarttır.  

O HASTALARIN ÜLÜMÜNE SEBEP OLABİLİR 

Grip yüksek ateş, aşırı halsizlik yapan ve ancak en az 10 günde iyileşen bir hastalık iken diğer virütik enfeksiyonlar daha kısa süreli ateş yapan 3-5 gün içerisinde ateşi düşen bir klinik tablo arz eder. Ama grip etkeni olan Influenza virüsü çok ciddi boyutta solunum yetmezliği yapar. Hatta yoğun bakımda yatan hastaların çoğunluğunda bu virütik enfeksiyonun yaptığı pinomani söz konusudur. Bunun üzerine eklenen dirençli bakteriyel enfeksiyonlar o hastaların ölümüne sebep olabilir.  

HER YIL RUTİN OLARAK YAPILMALI 

Mutlaka 65 yaşının üstünde herkese hatta 50 yaşın üzerinde kalp hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı olanlara biz grip aşısını öneririz rutin olarak her yıl.

Haberle İlgili Diğer Fotoğraflar

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir