Uğur Mumcu 31. ölüm yıldönümünde anıldı "Unutmadık, unutturmayacağız"

Gazeteci Yazar Uğur Mumcu 31. ölüm yıldönümünde, Uğur Mumcu Parkı'nda anıldı.

Uğur Mumcu 31. ölüm yıldönümünde anıldı
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

HABER: Zeynep Sude YAVUZ

Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde arabasına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. Mumcu’nun hayata veda edişinin 31. yılında Uğur Mumcu Parkı'nda anma töreni düzenlendi. Törene Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Barosu Başkanı Avukat Perihan Bengü Akşemsettinoğlu Yılmaz, CHP Bolu İl Başkanı Tahsin Mert Karagöz, Zafer Partisi Bolu İl Başkanı Serdar Çuhadar, Zafer Partisi Bolu Belediye Başkanı Adayı İlkay Bayrak, partililer, STK'lar ve vatandaşlar katıldı. 

Belediye Başkanı Tanju Özcan ve Bolu Barosu Başkanı Bengü Perihan Akşemsettinoğlu Yılmaz'ın Uğur Mumcu anıtına çelenk bırakmasının ardından, törene katılanlar Mumcu'nun anıtına karanfil bıraktı. 

"TÜRKİYE'NİN KAYBETTİĞİ EN BÜYÜK DEĞERLERDEN BİRİSİ"

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunması ile devam eden programada, günün anlam ve önemi ile ilgili konuşma yapan Atatürkçe Düşünce Derneği Bolu Şube Başkanı Atilla Yılmaz, “Kalpaksız Kuvay-i Milliyeci, Laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yılmaz savunucusu Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı araştıran ve sorgulayan değerli gazeteci yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara'da aracına konulan bomba ile katledilmiştir. Kemalist devrimci Uğur Mumcu yaşamını toplumun gerçekleri öğrenmesine adamış Türk Milletinin aydınlanması, laik, demokratik ve tam bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti için mücadele vermiştir. Özgürlüğün simgesi Cumhuriyetin sesi olan Mumcu,  Kuvay-ı Milliye ruhuyla yaşayan, yüreği yurt sevgisi ile dolu Türkiye'nin kaybettiği en büyük değerlerden birisidir. Omnun aydınlık fikirleri savunduğu ve inandığı değerler, laik Türk Milletinin aklında ve yüreğinde sonsuza dek yaşayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle gerçeklerin ve doğruların üzerine korkusuzca giden başarılı çalışmaları ile Türk halkında derin izler bırakan, yurtsever , cesur gazeteci yazar Uğur Mumcu'yu 31. ölüm yıldönümünde saygı ve özlemle anıyor Kemalist nice Uğurlar yetişmesini diliyorum.” dedi. 

"KARANLIK ELLER HALA ÜZERİMİZDE"

Günümüzdeki cemaat yapılaşmasını geçmiş yıllarda Uğur Mumcu'nun karşımıza çıkardığını belirten, Bolu Barosu Başkanı Bengü Perihan Akşemsettinoğlu Yılmaz "31 yıl önce bugün Ankara'da patlatılan bir bomba Türkiye'nin yüreğine düştü. Ülkemizin en aydın isimlerinden biriydi Uğur Mumcu. karanlıkların üzerine yürümekten çekinmediği için tamda o karanlık eller tarafından katledildi. Daha da acısı o eller hala üzerimizden çekilmedi. Uğur Mumcu, ülkemizin bugün içinde bulunduğu durumu yıllar öncesinden görerek cemaat yapılanmasının üstüne gitti. Hukukçu, araştırmacı, gazeteci ve aydın kimliği ile siyasetçileri ve halkı uyardı. O devlet içindeki çeteleri devletin tüm kurumlarına sızan tarikatları kamunun kaynaklarını tüketen yolsuzlukları yıllar önce karşımıza ilk çıkaranlar arasındaydı. Bugün onun işaret ettiği tehlikeler birer birer karşımıza dikilmekte. Onun katledilişi saptamalarında ve düşüncelerinde gerçeğe ne kadar yaklaştığının acı bir kanıtıdır. Ben vatanına aşık insan haklarına adalete inanan bir hukukçu olarak bugün utanıyorum. Çünkü bu cinayeti çözmenin devletin namus borcu olduğunu söyleyenler ne yazık ki bu sözlerinin arkasında durmadılar. Gerçek katiller asla bulunamadı ve bizlere de sadece bu yürekli insanı bugün burada anabilmek fikirlerine sahip çıkabilmek onun hayalindeki gibi çağdaş laik aydınlık bir Türkiye için çabalamak kalabildi. Uğur Mumcu bir hukukçuydu. Gazeteciydi. Aydındı. Vatansever bir Atatürkçüydü. ‘İnsanlar konuştukları kadar sustuklarından da sorumludurlar.’ diyerek canı pahasına da olsa inandığı değerlerinden bir an olsun vazgeçmedi. O ‘Bir memlekette hukukçular susarsa, susturulursa o ülkede hukuk devleti ve demokrasiden bahsedilemez’ dedi. O yüzden ne basın ne de bizler susmayacağız. Atatürk ilke ve inkılaplarının, Cumhuriyetin, laikliğin yolunda aydınlığa doğru  yürümeye devam edeceğiz. Çünkü bizim de Uğur Mumculara, Abdi İpekçilere, Bahriye Üçoklara, Hrant Dinklere ve Gaffar Okkanlara borcumuz budur. Fikirlerine değil sadece bedenine uğurlar olsun Uğur Mumcu." ifadelerini kullandı. 

“UĞUR MUMCU EMPERYALİZME GEÇİT VERMEMİŞ BİR BÜYÜĞÜMÜZ”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Uğur Mumcu'nun emperyalizme geçit vermediğini belirterek, samimi bir Atatürkçü olduğunu söyledi. Özcan, “Bugün bir anma günü  31 yıl olmuş vakit hızlı geçiyor. O yıllarda emperyalistler planlarını hayata geçirmek için önce Cumhuriyet aydınlarını yok edilmesi gerektiğine karar verdiler. Ve o dönemlerde Cumhuriyet aydınları, Atatürkçüler, devrimci insanlar teker teker katledildi hepimizin gözü önünde. Bunların failleri de bulunamadı. Bulunanlarında gerçek olduğunu ya da bağlantılarının ortaya çıkartılamadığı kanaatindeyim. Uğur Mumcu kendisinin de ifade ettiği gibi samimi bir Atatürkçü, laikliğe sonuna kadar inanmış, her türlü teröre karşı dimdik duran, emperyalizme geçit vermemiş bir büyüğümüz. Benim yaşımdayken katledilmiş. Eğer katledilmemiş olsaydı, söyledikleri ve yazdıkları yanlış çıkmış olsaydı ben bundan mutluluk duyardım ama söylediklerinin ve yazdıklarının adım adım gerçekleştiğini biz üzülerek takip ediyoruz. Artık bu tarikatların ve cemaatlerin ne hale geldiğini hepiniz görüyorsunuz. Bir tanesi öyle ileri gitti ki Türkiye'de darbe girişiminde bile bulundu.” dedi. 

Tören Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin okunması ile sona erdi.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir