O yılların reklamları bile güzelmiş

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Bolu’nun tanınmış isimlerinden Mehmet Gündoğdu tarafından kurulanBolu’nun ilk reklam ajansı Abant Reklam’ın hazırladığı reklamlar gün yüzüne çıktı. Mehmet Gündoğdu 1960’larda hazırladığı reklam kayıtlarını dijitale aktardı. Dönemin ünlü TRT Spikeri Nedret Selçuker tarafından seslendirilen reklamlar dinleyenleri adeta 1960’lara götürüyor. O yıllarda Bolu’daki sinemalarda ve panayır alanında yayınlanan reklam kuşağına çok sayıda firmanın reklam vermiş olması dikkat çeken diğer bir ayrıntı.

1960’lı yıllarda kurulan Abant Reklam’ın sahibi ve Bolu’nun tanımış isimlerinden Mehmet Gündoğdu, 1960’lı yıllarda Bolu firmaları için hazırladıkları reklamlar hakkında bilgiler verdi. Gündoğdu o yıllarda reklamların sadece TRT Ankara ve İstanbul Radyolarında yayınlandığını belirterek, “ Biz farklı bir alanda reklam yayınlamayı düşündük. O dönem Bolu’daki sinemaların film aralarında, günün belirli saatlerinde Belediye hoparlörü ve panayır alanındaki hoparlörlerden yayın yaptık. Reklam yayınlarımız o dönem Bolulular’ınçok hoşuna gitti” dedi.

İlklerin adamı Şerafettin Erbayram öncülük etti

O dönemde büyük yankı uyandıran reklamların hazırlanmasında Merhum Şerafettin Erbayram’ın büyük rolü olduğunu belirten Gündoğdu, reklamları seslendiren ajansı Erbayram’ın bulduğunu söyledi. Gündoğdu, “Reklam ajansını kurdum fakat reklamları nerede seslendireceğimi bilmiyordum. Rahmetli Şerafettin Erbayram, ‘Ben biliyorum dedi’ ve İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Ankara Reklam Ajansı’na gittik. Reklamlarımızı çoğunlukla dönemin ünlü TRT Spikeri Nedret Selçuker seslendirdi. Reklamlarımızı Bolu’daki sinemaların 5 dakikalık film aralarında, Bolu Belediyesi hoparlörlerinden ve Bolu Panayırı’ndaki hoparlörlerden yayınlattık. Bolu halkından çok güzel tepkiler aldık.”

Dönemin ticari hayatı hakkında önemli bilgiler veriyor

Reklam bantlarını uzun yıllar sakladığını ve geçtiğimiz aylarda dijital ortama aktarttığını da söyleyen Mehmet Gündoğdu, “Ben reklam bantlarını saklıyordum. Geçtiğimiz aylarda bunları dijital ortama aktarttım. Hazırlanan reklamları şimdilerde dinleyince o dönem Bolu’nun ticari hayatı hakkında önemli bilgiler ediniyorsunuz. Bir nevi nostalji aslında” diye konuştu.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir