"Kültür Rotası hem turizmi hem esnafı uçuracak"

Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, yerli ve yabancı turistleri kent merkezine geçmek için hazırlanan ve içerisinde tarihi alanların yer aldığı kültür rotası sayesinde Bolu’nun tarihi mekanlarının tüm dünyaya tanıtmak için çalışma başlattıklarını açıkladı. Doğanay, “Bu rotayı hazırlamamızın en büyük sebebi, Bolu’ya kazandıracağı en zengin özelliklerinden biri bir kilometrelik alan içerisinde 4 tane medeniyeti kültür rotalarıyla tüm dünyaya aktaracağız. Bu rotada olan esnafın kendisini hazırlaması gerek. Çünkü burası uçacak.” dedi.

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Haber: Mert MİNİSKER- Zeynep Sude YAVUZ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Bolu’nun turizm alanında gelişmesini sağlayacak, yerli ve yabancı turistlerin mesire alanları ve kayak merkezi dışında kent merkezine gelmelerini sağlayacak kültür rotası projesinin detaylarını Bolu Gazeteciler Cemiyeti’nin Yeniyıl gazetesine açıkladı. Bolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mert Minisker ve Zeynep Sude Yavuz’un sorularını yanıtlayan Doğanay, Bolu’nun turizm şehri olduğunu vurgulayarak, “Bolu içerisinde bir kültür mozaiği oluşturalım dedik. Roma mimarisi, Roma tarihi, Osmanlı tarihi, Selçuklu tarihi. Günümüz Cumhuriyet dönemi de olsun istedik. Bunları karıştırarak gelecek olan kültür ziyaretçilerine sunalım istedik. Şehir içi tur rotası oluşturmanın bazı dinamikleri vardır. Müze müdürümüz, arkeologlarımız, şehirde bulunan profesyonel rehberlerimizle komisyon oluşturduk, fakat karşımıza tur otobüslerinin nereye park edileceğine ilişkin sorunlar çıktı. Biz müzemizi ilk durak olarak kabul ettik. Bolu Müzesi hakikaten arkeolojik anlamda veya Bolu tarihi anlamında çok zengin bir müze fakat yeterince tanınmıyor. Bolu Müzesi’nin bahçesinde Roma kalıntıları var. Bunlar Orta Bizans döneminden kalan kalıntılar ve Türkiye‘de tek olan, Bolu bölgesine Bitinya bölgesine has olan eserler bunlar. Bolu Müzesi’nin içine Bitinya tabelaları koyduk. Birinci basamağımız hazır. “diye konuştu.

13 NOKTA BELİRLEDİK

Kültür rotası üzerinde 13 nokta belirlediklerini ifade eden Doğanay, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Turlar Bolu Müzesi’nde iniyor, Bolu Müzesi’ni geziyor. Daha sonra Yıldırım Beyazid Camii’ne doğru yürüyor. Yukarı ve Aşağı Taşhan’ı geziyor. Gelen gruplara burada 45 dakikalık serbest zaman veriyoruz. Turizmin olmazsa olmazı gittiği yere para bırakmaktır. Turist serbest zamanda alışveriş yapacak. Serbest zamanda en iyi yerin Arasta olduğunu düşündük. Arasta esnafı buna hazır mı? Turist gidecek, Arasta’yı gezecek, yöresel yemekler yiyecek. Bolu’ya özgü hediyelik eşyalar almak isteyecek. Esnaf ona göre dönüşüm sağlayacak. Ben beş yıl sonra Arasta Çarşısı’nda hediyelik eşyaların daha çok olacağını, yöresel yemekler dükkanının daha çok olacağına inanıyorum. Çünkü Arasta bizim turistlere serbest zaman vereceğimiz nirengi noktası. Serbest zamandan sonra Neyzen Tevfik Kültür Evi’ni gezeceğiz. Burada yine Bitinya’nın dünyada sadece 3 tane olan önemli kalıntıları gezilecek. Bir mozaik oluşturduk. Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet dönemi. Buradaki ziyaret yerlerinin hepsi bu mozaiğin içinde. Sultan Hamamı, İmaret Camii, Saraçhane Camii, Orta Hamamı, Kadı Camii, Gülezler Konağı çok önemli. Osmanlı mimarisini ve üslubunu Türk konaklarında gösteren en iyi örneklerden biri. Fakat içerisinde bazı değişikliklerin yapılması gerekiyor. Sesli ritüeller, Köroğlu masalları anlatılabilir. Tabaklar Hamamı en son Hükümet Konağı dediğimiz yerde biz bu turu bitireceğiz. Tur yaklaşık 3.5-4 saat sürüyor. Turu bitirdikten sonra tur otobüsleri müze bahçesine grubu indirdikten sonra buradan gidecek eski adliye binasının önüne park edecek. Daha sonra grubu alarak kalacağı otele götürecek. Şu anda planımız bu. Biz bu planın son aşamasındayız.”

BOLU’YU TANITIRKEN TEKNOLOJİYİ DE KULLANACAĞIZ

Kültür rotası üzerindeki alanlara QR kodlu tabelalar yerleştirildiğini kaydeden Doğanay, “Bolu’yu tanıtırken aynı zamanda teknolojiyi  kullanmak gerekiyor. Artık insanlar ellerine defter, kitap, harita alarak gezmek istemiyorlar. Akıllı telefonun QR kodunu açıp yerleştirilen cam tabelaları okutacak. Rehbersiz gezse bile gittiği yerin resmi bilgisini öğrenebilecek. Bu sayede bilgi kirliliğini ortadan kaldırmış olacağız. Kültür turu yapan seyahat acentalarını davet edeceğiz. Bu turu onlara anlatacağız. Bu 13 yer içerisinde olan esnaflarda kendisini hazırlamalı. Birkaç dilde merhaba, hoş geldiniz, günaydın demeyi öğrenmeli. Güler yüzlü olmalı. Ne sattığından daha çok ne verebildiği önemlidir. Bu hattaki esnaflar Bolu tarihi ile ilgili bilgiler bilmeli. Tüm esnaflar birer gönüllü turist rehberi olacak. Elçi olacaklar. Bolu’nun dışarı açılan kapısı olacaklar. “ şeklinde konuştu.

BU ROTA ÜZERİNDEKİ ESNAF UÇACAK

Kültür rotası üzerindeki esnafların gelecek yerli ve yabancı turistler sayesinde para kazanacağını dile getiren Doğanay, şunları söyledi:

“Çizdiğimiz proje yürüyüş yolu olarak 3,5 kilometre, kuş bakışı bin 700. Tur 3.5-4 saatte biter. Bizim bunu yapmamızdaki amaç da şu. Eğer 40 kişilik bir grup rotayı dört saatte bitirirse acıkır. Acıkırsa mutlaka bir öğün yemek yer. 40 kişilik bir otobüs bir öğün yemek yemek bugün 4 bin lira. Bir otobüs sadece yemek için 4 bin lira bırakacak. Günde 10 otobüs gelirse 40 bin lira sadece yemek için Bolu’ya bırakır. Bu rotada olan esnafın kendisini hazırlaması gerek. Çünkü burası uçacak. Eski Bolu dedikleri bölgede yaklaşık 4-5 kilometrelik alan içerisinde 3.5-4 saatlik bir zaman geçirecek gruplarımız. Ve bu saatler içerisinde Bolu ekonomisine sıcak para sağlayacaklar. Her gelen turist kültür taşıyıcısıdır. En önemli şey budur. Bolu geçiş noktası olduğu için her gelen kültüründen bir parça bırakacak ve Bolu kültüründen de bir parça alacak.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir