"Saygı görmek istiyoruz"

Son zamanlarda kendilerine karşı toplumda olumsuz bir havanın geliştiğini iddia eden kadın kuaförleri adeta veryansın etti. Kişisel bakımın ve güzellik uygulamalarının vazgeçilmez adresi olan kuaförler kadınların olmazsa olmazı. Gece gündüz, zor şartlar altında çalışan kuaförler, özellikle pandemi sonrasında önyargılı ve saygısız davranan müşterilerinin artmasından dolayı şikayetçi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Kuaför Meral Demirdaş ve Tuba Sülüş müşterilerinden ilk olarak saygı beklediklerini belirterek sektördeki sorunları dile getirdiler.

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

HABER: Zeynep Sude YAVUZ

Bolu'da kuaförlük yapan Meral Demirdaş, kuaförlüğün basit bir meslek olmadığını, el emeği gerektiren bir iş olduğunu belirterek  “Yaklaşık 14 yıldır bu mesleğin içindeyim. Yaptığımız meslek kolay değil. Saati olmayan, fiziksel yorgunluğun yaşandığı bir meslekteyiz. Saati yok. Şu sıralar bizim mesleğimize saygı kalmadı. El emeğinin karşılığını göremiyoruz. Bence güzelliğin veresiyesi de olmaz. Biz de ürün aldığımız zaman zamlı fiyatlarla alıyoruz ama bunu insanlara açıklayamıyoruz. İnsanların bize saygısı kalmadı. Burası kendilerini iyi hissedebilecekleri yer. Kadınlar kuaförden çıkınca mutlu olurlar. Ama bazı müşterilerimiz bize ego yapıyor. Saygısızlığa ve kibire hiç gerek yok. Müşterilerin bazen çok ahlaksızca konuşmalarına denk geliyoruz. Bizi esir alabileceklerini düşünüyorlar. Ben şahsım adına böyle bir şeye taviz vermiyorum. Bence herkesin kuaförlerin el sanatına karşı saygısı olması lazım. Sabah erken saatte mesaiye başlıyoruz. Akşam bitiş saati belli olmuyor. Sürekli ayaktayız. Meslekten ötürü ciddi sağlık problemleri yaşıyoruz. Kuaförlük zor bir meslek. Kadınları memnun etmek çok daha zor.”

“MESLEĞİMİZ DEĞERSİZ KILINMAMALI”

Meral Demirdaş, kuaförlük mesleğinin zor bir meslek olduğunu belirterek , “Kuaförlük basit bir şey olsaydı herkes kuaför olurdu. Yaptığımız iş sanat içeren bir iş.  Saç, makyaj, kaş, tırnak. Kuaförün el yeteneği ile ilgili. Yüzün benliğini ortaya çıkartıyoruz. İnsanın el yeteneği, becerisi yoksa zaten bu mesleği yapamaz. Biz burada insanların her sorunu ile ilgileniyoruz. Dertlerini de dinlediğimiz oluyor. Sohbet ediyoruz. Kendi içimizden görüyoruz. Onların buradan mutlu ayrılmaları için her türlü çabayı gösteriyoruz. Fakat karşılığında da değer ve saygı görmüyoruz. Bizim mesleğimiz yıllar geçtikçe bitiyor. 'Bu işlemi ben de yaparım' izlenimi veriliyor. Bu çok yanlış. Biz farklı eğitimler alıyoruz. Bizim mesleğimiz değersiz kılınmamalı. Mesleğimi seviyorum. Severek yapıyorum. Bütün meslektaşlarım saygı görmeyi hak ediyor. Emeklerimizi lütfen görün. Mesleğimize lütfen saygı gösterin.” İfadelerini kullandı.

“İNSANLAR KUAFÖRLÜK MESLEĞİNİ KÜÇÜMSÜYOR”

Kuaför işletmesi bulunan Tuba Sülüş de usta kuaförlerin sektörde azaldığını, genç kuaförlerin ise ustalarına karşı saygı göstermediğini söyledi. Sülüş, kuaförlük mesleğinin pandemiden sonra daha çok küçümsenmeye başladığını belirterek,

“20 yıldır bu mesleği yapıyorum. Müşteri ilişkilerimiz bazen çok güzel ilerliyor. Arkadaş gibi oluyoruz. Bazen anne kız gibi oluyoruz. Sohbetlerimiz ilişkilerimiz güzel ama bazen gençlerimiz bazen konuşma şekillerinde davranışlarında kırıcı olabiliyorlar. Rencide ediyorlar. Genç yaştaki müşterilerimizden saygılı olmalarını rica ediyorum. Biz bu mesleğe yıllarımızı verdik. İyi veya kötü yıllarımız oldu. Müşterilerimizi ve işimizi seviyoruz. Ve sevdiğimiz için de bu mesleğe devam ediyoruz. Çok zor bir meslek. İnsanlar kuaförlük mesleğini küçümsüyorlar. Mesleğimize küstürmeyin. Zam konusunda da sıkıntımız çok büyük. Bazı müşteriler işlemlere zam geldiğini duyunca 'alıştık' diyorlar. Ama bazıları da karşı çıkıyor. İnanın biz de arada kalıyoruz. Malzemeciler ile müşterinin arasında kalan bir sektörü yaşatmaya çalışıyoruz. Ne müşteriyi kırmak istiyoruz ne de mağdur olmak istiyoruz. Kar marjı ve alım gücümüz düştü. Müşterilerimize bunu yansıttığımız zaman olumsuz cevaplar alabiliyoruz. Pandemiden sonra kuaförlük mesleği değersizleştirilmeye başladı. Çok zor bir süreçti. Bu süreçte herkes kendi işini evlerinde yapmaya başladı. Şu an çok basitmiş gibi algılamaya başladılar. Hiçbir şey göründüğü gibi değil. Hiçbir şey basit değil. Eski kuaförlerimiz de azaldı. Eskiden saygı vardı. Mesleğe ve ustalarımıza saygı vardı. Şuanda bazı genç kuaförlerin ustalarına karşı gerekli saygıyı gösterdiğini düşünmüyorum” dedi. 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir