İlaç gibi destek

A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

HABER: ZEKERİYA ERCİVAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği KOSGEB destekli istihdam programı binlerce gence iş kapısı açacak, hizmet ve ticaret sektöründeki işletmelere nefes aldıracak. Bir yıllık sürede çalışan sayısını koruyup meslek lisesi, üniversite mezunu gençlere 12 ay iş garantisi veren işletmelere 100 bin lira destek verilecek.

Yaklaşık 75 bin gence istihdam yaratmayı amaçlayan mikro ve küçük işletmelere hızlı destek programı kapsamında faizsiz, teminatsız geri ödemeli destek verilecek.

ERKEKLERE 100 BİN KADINLARA 110 BİN DESTEK

Hayata geçecek destek programının şartlarını KOSGEB Bolu İl Müdürü Abdurrahman Usta TV Bolu’ya anlattı. İşte destekten yararlanma şartları ve programın nasıl işleyeceğine dair ayrıntılar:

Pandemiden etkilenen işletmelerimize yönelik uygulamaya alınan Mikro ve Küçük İşletme Hızlı Destek programı başvurularını 3 Ocak Pazartesi’den itibaren almaya başlamış bulunmaktayız.

İstihdam odaklı bu programda Mikro ve küçük işletmelerimize“Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartı ile istihdam ettiği her 1 elaman için 100 bin TL geri ödemeli destek verilmektedir.  İşletme sahibinin veya istihdam edilen kişinin kadın olması durumunda bu tutar 110.000 TL olarak uygulanacaktır. İşletme Mikro işletme ise yani yıllık netsatış hasılatı veya mali bilançosu 3 milyonun altında ve yıllık ortalama çalışan sayısı 10 dan az ise en fazla 2 personel için bu destekten faydalanabilmektedir. İşletme küçük işletme ise yani yani yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 25 milyonun altında ve yıllık ortalama çalışan sayısı 50 dan az ise en fazla 5 personel için bu destekten faydalanabilmektedir. MKİ’ler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecektir.

HANGİ İŞLETMELER BAŞVURABİLİR?

2 bileşen altında faaliyet gösteren işletmeler başvurabilmektedir.

1.Bileşen; 2019 yılında asgari 75 Bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdeki MKİ’leri kapsamaktadır. Hedef sektörler genel olarak, İmalat sektörünün tamamı, toptan ve perakande sektörü, Bilgi iletişim, Mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler ile cafe restoran konaklama spor salonları gibi bazı hizmet sektörlerini kapsamaktadır.

2.Bileşen; 2017 ve sonrasında kurulmuş olan yenilikçi genç MKİ’ler başvurabilecektir.

Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelde aranan şartlar:

- Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalıdır.

- Başvuru döneminin ilan edildiği aydan (2021 Aralık) önceki ayda MKİ’de çalışmıyor olmalıdır.

- Başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır.

- 1981 ve sonrası doğumlu olmalıdır.

- Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.

NASIL BAŞVURULACAK?

Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.  

Kısa sürede tamamlanacak değerlendirme ve geçici onay  / kesin onay işlemlerinden sonra destek ödemeleri başlatılacaktır. Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir.

SON BAŞVURU: 31 MART 2022

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir