Kurban bayramında sofraların baş tacı olan kırmızı eti veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlıklardan temin etmek, uygun pişirme yöntemleri ile pişirip, yeterli porsiyonda tüketip; etin sindirimini kolaylaştıracak C Vitamini ağırlıklı yeşilliklerle sofralarınızı süslemek sağlığınızı korumada size fayda sağlayacaktır. Kurban bayramında beslenme önerilerini Bolu Gazeteciler Cemiyeti Bayram Gazetesi için Diyetisyen Hülya Erem verdi.
Diyetisyen Hülya Erem dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde açıkladı; “Bayramlarımız sevdiklerimizle bir araya gelerek mutlu zaman geçirdiğimiz günlerdir. Bu günleri yeterli, dengeli ve sağlıklı bir beslenme ile geçirmemiz çok önemlidir. Kurban Bayramın da kesilecek olan kurbanlıkların veteriner kontrolünden geçmiş, belli kesim yerlerinde hijyen kurallarına uygun olarak kesilmiş olmalıdır. Etlerin kesildikten sonra hemen tüketilmesi uygun değildir. 24 saat bekletildikten sonra uygun parçalara ayrılarak pişirilmelidir. Buzdolabında -2 derecede bir iki hafta, -18 derecede 6 ay süreyle saklanabilir. Aşırı kırmızı et tüketimi kalp damar rahatsızlıklarına sebep olabileceğinden tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Kırmızı et tüketilirken sebzeler, salatalar gibi C vitamini içeriği yüksek gıdalarla tüketilmeli ki demir emilimi artsın. Etler pişirilirken kuyruk yağ, iç yağı, katı yağ eklenmemeli kendi yağı ile pişirilmelidir. Etler ızgara, fırınlama, haşlama yöntemi ile pişirilmeli, kavurma, kızartma yöntemleri yağ tüketimimizi arttırılacağından tercih edilmemelidir. Günlük 2-2,5 lt su tüketmeye özen gösterilmelidir. Bayramların olmazsa olmazı tatlıları tüketirken dikkat etmeli, şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir.”