Bolulular hemşehrileri Cevat Eyüp Taşman'ın izinde

Batman Valiliği’nin daveti ile Batman’a giden Bolu heyeti, Türkiye’de ilk petrolü bulan Bolulu Petrol Jeologu Cevat Eyüp Taşman’ın açtığı Raman 8 kuyusunu ziyaret etti.

Bolulular hemşehrileri Cevat Eyüp Taşman'ın izinde
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

1947 yılında kara altın olarak da tabir edilen petrolün bulunduğu Raman-8 kuyusunu ziyaret eden Bolu Bağışçılar Vakfı ve Bolu Gazeteciler Cemiyeti yöneticileri, Türkiye’nin ilk Petrol Jeologu Bolulu Cevat Eyüp Taşman’ın ülkeye yaptığı hizmetleri yerinde inceledi. 

Raman Dağı’na çıkan Bolu heyeti, Türkiye’nin ilk petrol kuyusu olan Raman 8’i inceledi. Raman 8 Kuyusu hakkında Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Başkanı Arif Arslan ve fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan’dan bilgi alan Bolu heyeti, daha sonra ilk petrolcülerin kaldığı Yakıtlı Köyü’nü ziyaret etti. 

UNUTULMAZ PETROLCÜLERDİ

Meymune Boğazı ile Raman Dağı’nda keşfettikleri kara altınla petrolcülük tarihine altın harflerle adını yazdıran Bolulu Cevat Eyüp Taşman ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nda  (TPAO) uzun yıllar yöneticilik yapmış Bolulu Turgut Gülez’in Batman’a yaptığı katkıları yerinde gören Bolu heyeti, eski petrolcülerin hayat hikayelerini dinledi. Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Başkanı Arif Arslan, “Bolu, Batman için çok önemli bir şehir. Batman ile Bolu arasından çok büyük bir bağ var. Burası 14 haneli bir köyken Raman Dağı’nda büyük bir inanç ve azimle ilk petrolü bulan ve Batman’ı 500 bin nüfuslu bir kent haline getiren Jeolog Cevat Eyüp Taşman Bolulu. Yine TPAO’da uzun yıllar görev yapan daha sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Turgut Gülez, Batman’ın ekonomik ve sosyal hayatına unutulmaz katkıları olmuştur. Bu kuyu Türkiye’nin ilk petrol kuyusudur ve günlük 150 varille hala üretime devam etmektedir. Taşman ve Gülez Batman tarihinin unutulmaz petrolcüleridir” dedi. 

Bolu heyeti daha sonra Raman 8 Kuyusunun yakınındaki Yakıtlı Köyü’nü ziyaret etti. Heyet, Cevat Eyüp Taşman ve ekibinin kurdukları yaşam alanıyla Yakıtlı Köyünün sosyal ve kültürel hayatını nasıl değiştirdiklerini yerinde inceledi. 

MASTERCHEF ERAY HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRDİ

Masterchef adlı televizyon programında yaptığı yemekler ve sempatik tavırlarıyla ünlenen Şef Eray Aksungur da Raman 8 Kuyusunu ziyaret edenler arasındaydı. 75 yıldır üretimde olan sembolik kuyunun önünde hatıra fotoğraf çeken ünlü Şef Eray Aksungur, “Bolulu büyüklerimiz Batman’ın hem gelişimine hem de kültürüne önemli katkılar sunmuş. Petrolün keşfinden önce Batman’ın 14 Haneli küçük bir köy olduğunu öğrendim. Şimdilerde yarım milyonluk şehre dönüşen Batman’ın kaderini değiştiren ilk kuyuda bulunmak bizim için son derece heyecan vericiydi” diye konuştu. 

Raman Dağı ve Yakıtlı Köyü’nün ardından restorasyonda olan 2000 yıllık Mor Kuryakus Manastırı’nı ziyaret eden Bolulular tarihi yapıyı dolaştı. Bolu heyeti, restorasyonunun tamamlanmasının ardından bölgede önemli bir turizm noktası haline gelecek olan Mor Kuryakus Manastırı hakkında yetkililerden bilgi aldı. 

TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir’in de ziyaret eden Bolu heyeti, Demir’den TPAO’nun bölgede yürüttüğü çalışmaları dinledi. Ülke olarak enerji alanında yapılan yatırımların son dönemde önemli bir şekilde geri döndüğünü anlatan Demir, TPAO’nun var oluşunda Bolulular’ın büyük hizmeti olduğunu dile getirdi.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir