Bolulu Maden Mühendisi sordu, Ramazan Demirtaş açıkladı "Mesciçele depremi Elmalık Fayını tetiklemez"

6 Ocak Cumartesi gecesi Mesciçele'de meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki deprem, kısa süreli paniğe neden olurken, Bolu'nun bir deprem şehri olduğu gerçeğini bizlere bir kere daha hatırlattı. Depremin ardından X hesabındaki sohbet odasında meydana gelen deprem hakkında bilgiler veren Deprem Jeoloğu Dr. Ramazan Demirtaş, Mesciçele'de meydana gelen depremin Bolu'nun kuzeyinde yer alan kısa ve küçük bir kırıkta meydana geldiğini, bunun Elmalık Fayını ya da Kuzey Anadolu Fay hattını tetiklemeyeceğini belirtti.

Bolulu Maden Mühendisi sordu, Ramazan Demirtaş açıkladı
A- A+ Paylaş
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Doktora tezini Kuzey Anadolu Fay Zonunun Bolu-Gerede bölümünde yapan Türkiye'nin önde gelen Paleosismologlarından Dr. Ramazan Demirtaş, 6 Ocak'ta Bolu Mesciçele'de gerçekleşen 4.2 büyüklüğündeki deprem hakkında önemli açıklamalar yaptı. X hesabından yaptığı paylaşımda Mesciçele'de meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin kısa bir kırık üzerinde gerçekleştiğini aynı yerin yakınlarında 16 Mart'ta da 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini belirterek "Kirli bilgi aktaranlardan uzak durun" dedi. 

Bolulu Maden Mühendisi Alper Yılmaz Elmalık Fayını sordu Dr. Ramazan Demirtaş cevapladı

X Platformundaki sohbet odasında Mesciçele'de meydana gelen depremi de değerlendiren Demirtaş, X kullanıcılarından gelen soruları da yanıtladı. Bolulu Maden Mühendisi Alper Yılmaz'ın Bolu kamuoyunda son günlerde gündemde olan Elmalık Fayını sorması üzerine açıklama yapan Dr. Ramazan Demirtaş, Elmalık Fayı üzerinde meydana gelebilecek depremin 5'in üzerine çıkmayacağını açıkladı. 

"ELMALIK FAYI EN SON NE ZAMAN 6 VE ÜZERİNDE DEPREM ÜRETMİŞ?"

Elmalık Fayını yakından incelediğini ifade eden Demirtaş, "Ben 1999 Depreminden sonra o bölgeyi iyi bir şekilde inceledim. Elmalık Fayı, Elmalık-Bakacak arasında çok uzun olmayan bir fay. 1999 Depreminden sonra oradaki kırılmaları gördüm. 2 metreye yakın kaymalar vardı. Ana fay zaten o bölgede kılcal hale dönüşüyor. Şimdi Elmalık'taki fayın 6 ve üzeri büyüklükte deprem üreteceğini söyleyenlere lütfen sorun. Bu fay en son ne zaman 6 ve üzeri büyüklükte deprem üretmiş? Fayın 6 ve üzeri deprem üretme periyodu nedir? Lütfen bu sorulara cevap versinler. Şimdi ben böyle konuşuyorum. İleriki bir tarihte bu fay üzerinde 4-4.5 bir deprem olur. Hemen bana 'Hani orada fay yoktu? Neden deprem oldu?' diye sormaya başlarlar. Kamuoyunda dolaşan kirli bilgilerden uzak durmak gerekiyor. Kentlerimizi, yaşam alanlarımızı deprem gerçeğine göre şekillendirmemiz şart. Mesciçele'de olan deprem de Bolu'nun kuzeyinde yer alan küçük kırıklardan birinde gerçekleşti. Diğer fayları tetiklemesi gibi bir durum söz konusu değil" dedi.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Manşet Haberler

Çok okunanlar
Reklam
sanalbasin.com üyesidir